Min idol är __________

Vardagshjältar
När jag var liten hade jag en ”Mina Vänner”-bok. Du som inte fick någon har missat något. Detta var nämligen en bok där dina vänner fick fylla i info om sig själva, allt från födelsedag till favoritbok m.m. En av raderna man skulle fylla i var ”Min idol är__________”. Där kunde du välja att ta ditt favoritband eller kanske någon trevlig skådespelare/-ska. På något sätt hade man inpräntat att man skulle ha en ”faborit-rätt” som jag kallade det och allt vad favoritfärg, – djur, -spel och -film heter.

Om du skulle fråga dina vänner idag så tror jag att den del får tänka efter lite. Jag själv har i och för sig lite på lager, men att hitta en favoritfilm idag är mycket svårare än när jag var sex år. Egentligen behöver man väl inte ha en massa favoritsaker, men en sak som vi kanske borde plocka med från ”Mina Vänner”-boken är den stora frågan om vem din idol är? För det definerar dig, hur du tänker, hur du skulle vilja vara och hur du tror att din idol beter sig i olika situationer.

Visst din dag kanske inte byggs upp av de personer som du ser upp till eller tycker om, men om du kollar igenom ditt Instagram-flöde, Twitter, hemsidor, filmsamling eller kanske bokhyllan så tror jag att du kanske hittar en röd tråd. Även om man inte har någon uttalad förebild så finns det ofta en speciell stil, något utseende eller vissa egenskaper som man attraheras av. Det är bra och det är roligt för det är en del av oss, men min förhoppning är att du funderar på varför du har vissa förebilder och kanske att man ska plocka bort någon.

En del av oss har ju t ex ganska bra koll på kändisar, hur de ser ut, vad de har för klädstil och vilka de hänger med. Det är lätta människor att sätta upp som förebilder och idoler. Man tänker ”åh vad snygg hon är”, ”åh såna där kläder ska jag också köpa”, ”nästa lön tänker jag spara ihop till den där väskan”. Ibland önskar jag att vi skulle bry oss lite mindre om outfit, kläder och utseende och istället leta upp de här starka och inspirerande människorna som valde att göra något annorlunda. Att sluta gräva ner sig i vem som är inne och vem som är ihop med vem och istället valde att sitta barnvakt hos den ensamstående mamman hon träffat för ett tag sen, eller han som tänkte att invandrarna i stan skulle behöva lite vänner, drog ihop ett gäng och åkte iväg och serverade korv och ballonger, mamman som åkte iväg en vecka till ett land som har det svårt bara för att vara med och krama lite barn på barnhem och dokumentera så att andra kunde vara med och hjälpa till. De där vardagshjältarna som inte valde en timme extra vid tv, dator eller telefon och istället gjorde något annat. Där har ni ett gäng av mina förebilder.

Skriv ett svar